Udgivet

Maratondebutant eller ej – man bliver aldrig for god til at tage imod råd fra andre. Her får du 10 af de tips, som har virket rigtigt godt for mig, da jeg begyndte min karriere som løber, og som du forhåbentlig kan bruge, når du selv tager hul på dit træningsforløb frem mod Telenor Copenhagen Marathon 2017.

God træning!

Bedste hilsner Henrik Them

1. Vælg de rigtige løbesko. Det er en absolut nødvendighed, at du bruger et par løbesko, der passer til dig. Tag forbi en forretning, der er specialiseret i løb, og få lavet en løbestilsanalyse. Fødder er forskellige, og det er vigtigt at tage hensyn til dette.

2. Løb altid så vidt muligt på blødt underlag, fx. grus, græs eller skovstier. Belastningen her er betydelig mindre end ved løb på asfalt. Skal du blive bedre til at løbe, er kontinuitet i din træning altafgørende. Her har valg af underlag stor betydning, for jo mindre belastning du udsætter din krop for, desto mindre risiko har du for skader og træningspauser.

3. Find nogle træningskammerater. Det kan være svært at træne alene. Så find nogen, der kan støtte dig på de træningsdage, hvor der skal løbes langt, eller hvor du bare har lidt svært ved at komme afsted. Løb er individuelt, ja, men det kan også være meget socialt. Se her, hvor du kan deltage i den officielle Telenor CPH Marathon fællestræning.

4. Start med at lave en træningsdagbog, hvor du indtaster din træning for hver gang. På den måde kan du følge med i, hvordan du udvikler dig.

5. Meld dit mål ud, og vær åben omkring din målsætning. Folk kan bedre støtte dig, hvis du fortæller dem om dit mål, og hvad det betyder for dig. På den måde bliver det nemmere at nå det, du gerne vil opnå.

6. Husk at du selv vælger hvilke træningsdage, du vil træne hvad. Uanset om du følger mit træningsprogram eller et hvilket som helst andet. Udfør dog aldrig to ens træningspas i træk. Typisk vil det være en fordel at løbe interval midt på ugen og en lang tur i weekenden, men i princippet er det op til dig.

7. Indhent ikke tabt træning. Basta! Misser du et træningspas, er det ærgerligt, men ikke ødelæggende. Det kan det til gengæld være, hvis du hele prøver at presse mere træning ind, end du åbenbart har tid til.

8. Søvn er ekstremt vigtigt. Undervurder ikke det behov, din krop har for at restituere. Respekter at du træner hårdt, og giv kroppen minimum 8 timers søvn i døgnet. Dit hoved fungerer med mindre, men det gør din krop ikke.

9. Træn aldrig med feber i kroppen. Tag hellere en fridag. En tabt træningsdag betyder ingenting i det samlede billede.

10. Respekter, at de sidste 14 dage før et maraton skal være rolige. Du kan ikke ændre formen på dette tidspunkt. Så hold dig til planen, og lad være med at løbe mere.

Share this with your friends ...Tweet about this on TwitterShare on Facebook