Islands Brygge

En stemningsfuld start fra Islands Brygge – industrikvarteret der blev til in-kvarter


En storladen start med udsigt over byen

Som tilskuer til Nykredit Copenhagen Marathon har man en unik mulighed for at overvære løbet blive skudt i gang. I modsætning til mange andre maratonløb i storbyer og hovedstæder rundt omkring i verden, ligger startområdet nemlig helt centralt i byen, det er åbent for tilskuere, der er god plads. Og så er området ikke mindst utroligt fint og grønt med udsigt over hele havnen, ind over Tivoli og byen tårne samt de arkitektoniske værker der ligger langs vandet.

Fra tidlig morgen begynder de mange løbere at myldre til området, og atmosfæren bliver langsomt mere og mere intens. Nervøsiteten breder sig, jo tættere starttidspunktet rykker på, men samtidig stiger forventningerne og glæden. Løbsstarten er ikke mindre følelsesladet end målgangen, så gå ikke glip af denne del.

Når maraton er skudt i gang, bevæger feltet sig ind over Langebro, ind i Indre By forbi Tivoli og Rådhuspladsen.

Om historien, området og menneskene på Islands Brygge

Islands Brygge blev grundlagt i 1905 ved kunstig opfyldning. Navnet Islands Brygge kommer sig af at der engang lå mange islandske skibe til langs kajen her, og mange af gaderne i området har også islandske navne.

I den første halvdel af det 20. århundrede var området præget af industri, bl.a. Dansk Sojakagefabrik og Dansk Kul og Koks Kompagni, ligesom Forsvaret havde arealer her. I anden halvdel af århundredet blev industrierne nedlagt, og inden årtusindeskiftet stod der mange tomme bygninger, kraner og siloer tilbage.

Siden år 2000 er der foregået en omfattende nybygning og en opblomstring i lokal- og kulturlivet, herunder cafeer, butikker, restauranter, gallerier osv. Området der for blot 10-15 år siden blev betragtet som uattraktivt, er blevet et utroligt populært boligområde for unge familier. Langs vandet er Havneparken blevet etableret med det populære havnebad, mens de gamle togskinner, det omvendte skibsskrog og de ombyggede siloer i dag blot er erindring om dengang området var et driftig industrikvarter.

Tips, afstikkere og attraktioner i nærheden!
  • Det lokale Galleri Naif holder en naivistisk udstilling med temaet Copenhagen Marathon fra 11. maj til 2. juni, hvor man kan købe fine og anderledes maratonminder med hjem til væggen.
  • Havnebadet Islands Brygge gentager succesen fra 2013 og holder åbent for en tidlig forårsdukkert på maratondagen.
  • Havnestadensklinikkens Fysioterapi holder Rehap Lounge hvor løbere kan komme forbi til meditation før løbet samt pleje af ømme ben og fødder, muffins, snacks og smoothies m.m. efter løbet.
  • Tivoli, grundlagt i 1843, er en af verdens ældste forlystelsesparker. Det er samtidig den mest besøgte turistattraktion i Danmark med omkring 4 mio. besøgende årligt og Europas tredjemest besøgte forlystelsespark.
  • Københavns Rådhus er bygget i 1905 efter forbillede fra det gotiske rådhus i Siena, Palazzo Publico og er nationalromantikkens hovedværk i København. Facaden prydes af ærkebiskop Absalon, grundlæggeren af byen Havn som København oprindeligt hed.
  • Rosenborg Slot, opført i 1634 som lystslot af Christian IV, huser Danmarks kronregalier og kronjuveler. På maratondagen spiller Livgardens Tambourkorps.