Det sværeste ved at træne op til sit første maraton er at komme godt i gang med træningen. Følg disse tre trin for at lægge grundstenene til en god start på dit maratonprojekt.
Hurtigt fremad, men hvorhen?
Mange tror, at en god start bare handler om at finde et træningsprogram og så komme af sted. For når de første par ugers træning er overstået, er man inde i rytmen, og det hele føles lidt mere overskueligt. Sandt nok.
Men det svarer til bare at lære sig at skifte gear og køre stærkt uden at vide, hvor du vil hen, og hvor lang tid du har til at nå derhen.
Stil dig selv disse 3 spørgsmål
Derfor er det alfa og omega, at du gennemgår tre trin, inden du løber dine første meter.
1. Hvad vil du opnå?
Det første, du skal spørge dig selv om, er, hvad du vil med dit maraton. Er dit mål at gennemføre? Vil du løbe hurtigere end kæresten eller kammeraten, eller jagter du en bestemt tid?
Min erfaring er, at det er svært at komme igennem en hård træningsperiode uden et klart defineret mål til at give projektet mening og retning.
2. Hvor meget tid vil du afsætte?
Når du har defineret din målsætning, er næste trin at beslutte, hvor meget tid du vil investere i projektet.
Er det 3 timer om ugen? 5 timer? Eller måske mere? Når jeg træner løbere, beder jeg dem altid fastsætte den tid, de vil lægge i projektet. Den tid er udgangspunktet – hverken mere eller mindre.
3. Opnå det maksimale udbytte
Min opgave som træner er at få det maksimale ud de timer, der er til rådighed. Har du ikke en træner, må du selv planlægge din tid, søge inspiration og finde frem til den model, du tror mest på.
Det er godt at tage udgangspunkt i andres modeller, men det er først og fremmest den vej, du tror på, der er den rigtige. Er det fartleg eller intervaller, der får dig op af sofaen? Eller er det de lange, rolige ture?
Vi kommer ikke uden om, at der skal en vis træningsmængde til, så fokuser på det, der giver dig størst løbeglæde og flest timer i løbeskoene i sidste ende.
Kom uden om forhindringer undervejs
Når du har gennemgået disse tre trin, er du meget bedre rustet til at møde problemer undervejs. Det kan være, hvis du mangler opbakning fra hjemmefronten, eller du oplever tidspres eller svigtende motivation.
Vend tilbage til de tre trin og forklar over for dig selv og dine pårørende, hvor meget tid du har tænkt dig at bruge på projektet, og hvorfor du har sat dig dette mål.
Ting kan være svære at forstå for andre – og til tider også for dig selv – hvis de er udefinerbare.
Ser du en skildpadde i spejlet?
Der skal gerne være harmoni mellem din målsætning og den tid, du investerer i projektet. Det går selvfølgelig ikke at have en målsætning om at løbe maraton på under 3 timer, hvis du kun afsætter 1 time om ugen til træning.
Jeg oplever desværre tit løbere, der er dårlige til at være realistiske omkring deres tidsforbrug, og som har urealistiske forventninger til sig selv. Kigger du dig selv i spejlet og ser en gepard, er det jo generelt fedt. Men ser andre en skildpadde, er det en udfordring.
I løbet af dit træningsforløb udvikler du dig selvfølgelig, og dit træningsprogram skal tilpasses til din udvikling. Det vejleder jeg dig om senere i forløbet.
Lyt til din krop
Dette kan ikke siges ofte nok – og slet ikke i starten af et maratonforløb: Lyt til din krop og dens signaler. Det må godt være hårdt at træne op til et maraton, men det skal ikke gøre ondt. Hellere komme i mål en halv time senere end at udgå med en skade.
Find mere træningsinspiration |