3 ting, du (måske) ikke vidste om vores leadcar
3. maj 2024

Hvem styrer vores lead car, hvad kan den, og hvad gør passagererne, hvis de skal på toilettet ude på ruten? Det kan du læse mere om her.

Når starten går til Copenhagen Marathon, bliver løberne ledt ud i de københavnske gader af fire BMW’er fra vores sponsor.

I år er den forreste bil en model iX2 Xdrive30. Det er en el-bil, så vi skåner miljøet, ligesom de forreste løbere slipper for at indånde udstødningsgasser fra en forbrændingsmotor.

Her får du tre fakta, som du måske ikke vidste om vores leadcar.

Bilen
Lead car har en tophastighed på 180 km/t. Det får vi dog næppe brug for til Copenhagen Marathon, men chaufføren bliver alligevel nødt til at trykke lidt på speederen. Da Berhane Tsegay fra Eritrea satte løbsrekord i 2022, krydsede han målstregen efter 2:08,23 timer. Det svarer til en gennemsnitshastighed på 19,74 km/t – eller et pace på 3:03 min/km (4:54 min/mil).

Chaufføren
Mange folk tror, at det er en professionel chauffør, som kører den forreste bil. Til Copenhagen Marathon har vi dog fundet noget endnu bedre, nemlig vores regnskabs- og HR-ansvarlige, Thorbjørn. Han har i mange år styret vores lead car gennem havet af tilskuere med en fast hånd på rattet og en stabil fod på speederen.
Ud over Thorbjørn sidder rutens officielle DAF-opmåler også i bilen. Han er med for at guide, så bilen holder samme, stramme linje, som ruten er opmålt efter. Og endelig er der ofte særlige gæster med, som får oplevelsen af Copenhagen Marathon fra forreste række.

Ekstraudstyret
Vores BMW kan købes med en masse ekstra ekstraudstyr. Toilet er dog ikke på listen over ekstraudstyr, hvilket man som passager skal være opmærksom på, inden man sætter sig ind i den, lukker døren og kører ud på ruten til Copenhagen Marathon.

For når først løbet går i gang, stopper bilen ikke, før vinderen er kommet i mål et par timer senere. Det havde en mandlig passager desværre glemt. Og desværre var han kommet til at drikke lidt for meget vand inden turen. Uden at gå i detaljer lå der heldigvis en tom flaske på bagsædet, og publikum langs Nørrebrogade opdagede – så vidt vi ved – ikke noget.

Du kan se nærmere på vores leadcar til Expoen, hvor den holder parkeret på pladsen ved siden af de hvide telte Race Bag-udleveringen.

Fakta om BMW iX2 Xdrive30:
Tophastighed: 180 km/t
0-100 km/t: 5,6 sek.
Effekt: 230kW (313 hk)
Rækkevidde (WLTP): 449 km.