Om Copenhagen Marathon

I 44 år har København lagt rute til vores marathon

Marathonpionerer løb i Københavns gader for første gang i 1980

Selvom marathondisciplinen efter sigende går tilbage til oldtidens Grækenland, skulle der gå mange år, før ideen om at løbe 42,195 km i ét stræk bredte sig til andre steder i verden. Boston Marathon blev afholdt for første gang i 1897, men først i løbet af 70’erne og 80’erne kommer marathon til Europa.

I 1980 kommer marathondisciplinen til København med løbe- og atletikforeningen Sparta Atletik & Løb som arrangør, og de første marathonpionerer kunne bevæge sig ud på den lange distance i Københavns gader.

I de første år var Copenhagen Marathon dog slet ikke lige så organiseret som nu. Det var blandt andet ikke alle steder at ruten var afspærret, og deltagerne skulle derfor nogle steder løbe ind og ud mellem bilerne. Ruten gik også et enkelt år over Langebro, hvor broen gik op 2 gange, og alle løberne pænt måtte vente på at broen gik ned igen, før de kunne løbe videre.

I dag er der heldigvis sket en masse og rute, afspærringer og alt andet praktisk bliver nøje planlagt.

Ren viljestyrke

Den folkefest med massere af tilskuere og tusindvis af marathonløbere, som i dag ruller igennem Københavns og Frederiksbergs gader, er noget helt andet, end det var de mange første år.

Selvfølgelig var der tilskuere, men der var ikke et opløbsstykke, som der er i dag. Der var ingen power zoner, DJ’s, cheerleaders, skrigende tilskuere eller anden underholdning, til at booste motivationen, når det blev hårdt.

Der var heller ikke nærheden af samme deltagerantal i de første pionerende år. Bare ren viljestyrke og sejhed til at få en igennem de mange kilometer.

Niels Jørgen Holdt, der har været med til at afvikle Copenhagen Marathon siden starten fortæller: “Tilbage i 1980, da vi fik idéen til den første version af Copenhagen Marathon, blev marathonløbere opfattet som særlinge, og det var kun familien, som var ude og kigge på. I dag er det en kæmpefolkefest fyldt med underholdning, som inddrager hele byen.

Dengang det hele startede
Side om side

Folkevognsrugbrød og Ladaer kører side om side med marathonfeltet i starten af 1980’erne.

47 kvinder

Der var bare 995 deltagere i den første udgave af Copenhagen Marathon. Kun 47 af dem var kvinder.

Første kvindelige vinder

Den første kvindelige vinder af Wonderful Copenhagen Marathon, som løbet hed dengang, var Lone Dybdahl.

En digital opdatering

Der er sket meget, siden hovedstaden for første gang lagde asfalt – eller rettere brosten – til de første marathonløbere.

I starten blev løbsresultaterne trykt i avisen og hængt op i vinduerne i Politikens Hus dagen efter, at løbet havde fundet sted. Video og billeder var sparsomme, og kun dem, der var tilstede, fik del i oplevelsen og minderne.

I dag er Copenhagen Marathon en helt anderledes oplevelse, som ikke kun eksisterer i det virkelige liv, men som forstærkes og fastholdes i et digitalt univers. Der optages live video og personlige fotos under løbet, og ens venner og familie kan følge deres kære live ude på ruten via Copenhagen Marathon appen. Løbet streames over hele verden, så man kan heppe på sine kære, selvom man ikke kan være tilstede fysisk.

Oplevelsen og minderne er virkelige og personlige men samtidig digitale og fælles. Derfor har Copenhagen Marathon en ambition om at blive verdens mest digitale marathon.

Rebranding i 2023

I 2023 gennemgik Copenhagen Marathon en større rebranding. Det nye Copenhagen Marathon-brand skal tydeliggøre hvem vi er, og hvad det er for en rejse, vi begiver os ud på sammen med løberne. Vores brand skal være med til at fremstille København, som en moderne og global hovedstad og en metropol, hvor løbere løber, lever og ånder ind og ud.

Farveskift

Fra blå til gul.

Logo

Et logo inspireret af løbende ben.

Identitet

Fra Copenhagen Marathon til Runner’s Habitat.