6 grunde til at løbe testløb op til et maraton
3. januar 2023

Hvis du gerne vil målrette din maratontræning, er det en god ide at indlægge et eller flere testløb i dit træningsforløb. Læs hvorfor her.

Mange bruger testløb som en del af træningsforløbet op til et større mål såsom et maraton.

Det er der mange gode grunde til, for du kan bruge et testløb til at teste en række forskellige ting – både fysiske og mentale. Testløb handler nemlig dels om at teste formen og din fysiske udvikling, men også om at give dig nogle erfaringer, som du kan trække på den dag, du skal præstere.

Her kan du læse om nogle af de gevinster, du kan hente ved at løbe et eller flere testløb som en del af dine maratonforberedelser.

6 grunde til at deltage i testløb
#1 Du finder ud af, om din træning virker

Opnår du det, du gerne vil? Det er ærgerligt at fortsætte med en træning, der ikke giver dig de resultater, du drømmer om. På den måde er et testløb en form for realitetstjek på, om din målsætning og indsats stemmer overens.

#2 Du gør dig erfaringer med at disponere et løb

Hvor hurtigt kan du lægge ud i forhold til din målsætning? Hvor oplever du svære perioder undervejs? Både de gode og dårlige erfaringer er værdifulde og giver dig ro i maven den dag, du skal præstere dit bedste.

#3 Test dit “race pace”

Hvis du drømmer om en bestemt tid, kan du fx teste hvordan det føles at holde dit ønskede maratonpace over 10, 15 km eller 21,1 km. Jo tættere du kommer på race day, desto længere skal du kunne løbe i dit maratonpace, hvis din målsætning skal holde.

#4 Brug testløb som en generalprøve

Lad være med et fokusere på tiden, men gennemprøv den “drejebog”, du har tænkt at køre efter på race day – fra aftensmaden og væskeindtaget dagen før til morgenmaden, toiletritualer, klargøring af tøj og udstyr, afgang til starten osv. Denne øvelse er et klart must for enhver maratondebutant!

#5 Hold dig motiveret

Testløb giver dig motivation til at kunne træne igennem en længere periode. Der er lang vej til fx et maraton, hvis du ikke indlægger små “teasere” undervejs, der kan holde dig til ilden.

#6 Kom over nervøsiteten

Lidt adrenalin og sommerfugle i maven skal der til, når du står på startstregen. Men er du en af dem, der løber i pendulfart til og fra toilettet og ikke føler dig som skabt til at konkurrere (mod dig selv eller andre), så brug  testløb til at arbejde med din nervøsitet og vænne dig til konkurrencesituationen.

Brug et testløb til at fokusere på dine mentale forberedelser, få erfaring med at disponere et løb eller arbejde med nervøsiteten.

Du kan også fokusere på formen og f.eks. teste, hvor langt du kan holde dit ønskede race pace.

Så ofte bør du teste

Afhængigt af din målsætning og din træningsperiode, kan du have gavn af flere eller færre testløb op til dit maraton.

Det er en god ide at indlægge 1-2 testløb undervejs, hvor du både kan teste fysikken og psyken.

Sørg for, at der er tilpas afstand mellem testløbene, så du kan bruge resultaterne til at målrette din fortsatte træning.