13. maj 2023

En ny rute samt et superstærkt startfelt skal gøre Copenhagen Marathon 2023 til den bedste udgave nogensinde.

Marathon i maj og halvmaraton i september – og altid på en søndag. Selvom Københavns to store internationale løbeevents ligger solidt forankret i kalenderen, er der stadig plads til forbedringer. I år introducerer Copenhagen Marathon en ny, og forbedret rute, som folder sig ud mere centralt i København og er dermed også mere publikumsvenlig.

Den nye rute indbyder til rekorder
Med omlægningen er ruten tilmed gjort hurtigere. Derfor håber arrangørerne fra Sparta på nye
løbsrekorder, der skal bekræfte Copenhagen Marathon som ikke bare det vigtigste, men også hurtigste maratonløb i de nordiske lande. Da Berhane Tsegay fra Eritrea i fjor krydsede målstregen i 2:08,23 timer, var der således tale om den hurtigste maratontid nogensinde løbet i de nordiske lande. Løbsrekorden hos kvinderne stammer også fra i fjor, hvor kenyaneren Helah Kiprop bare skulle bruge 2:24,10 timer på at tilbagelægge de klassiske 42,195 km.

”Det er altid en stor oplevelse at se nogle af verdens bedste løbere folde sig ud. Og vi er stolte af, at vi vores lille hovedstad har etableret os på den store, internationale løbescene med et så stærkt elitefelt, som vi har i år. Og med den nye rute ser vi ind i nogle hurtigere tider end tidligere,” lyder det fra Dorte Vibjerg, administrerende direktør i Sparta Atletik & Løb.

Skal nogen kunne slå rekorden hos mændene, er Reuben Kiprop Kipyego et godt bud. Den 26-årige kenyaner har adskillige topplaceringer på cv’et, hvor han også er noteret for tre gange at have løbet under 2:05 timer. Hos kvinderne er Juliet Chekwel fra Uganda et godt bud på den nye rekordholder. Hun vandt blandt andet bronze i holdkonkurrencen til VM Cross i Aarhus for fire år siden, og har en personlig rekord på 2:23,13.

Stærkt DM-felt på plads
Årets danske mesterskab er igen i år indlagt i søndagens maratonløb, og særligt hos mændene er der lagt op til en åben dyst. Andreas Lommer fra Odense Atletik er her forsvarende mester, men fynboen kan se frem til stærk modstand fra AGF-løberne Rune Bækgaard og Jacob Sommer Simonsen.

Aarhus-klubben har en endnu hurtigere løber til start i skikkelse af etiopiskfødte Omar Hassan, men trods ophold i Danmark siden 2016 har han fortsat ikke dansk statsborgerskab og kan dermed ikke vinde DM-guld. Ifølge reglerne kan han dog vinde holdguldet (hvor en klubs tre hurtigste tæller).

Også hos kvinderne kan guldet gå til en Aarhus-løber. Karen Ehrenreich er klar favorit til at genvinde titlen, og med sin seneste forbedring – i Sevilla i februar – til 2:34,15 timer rangerer den 38-årige Aarhus 1900-løber nu som den 8. hurtigste danske kvinde gennem tiden.

”Det skal blive spændende at se, hvad Karen kan præstere på søndag. Hun forbereder sig optimalt som ingen anden, og hidtil har hun jo leveret varen hver gang,” lyder det fra landstræner i løb, Kersti Jacobsen, der selv vandt Copenhagen Marathon tilbage i 1988.

Hyldest til kvindelige maraton-pionerer
Ved det første Copenhagen Marathon i 1980 udgjorde de kvindelige løbere kun 6 procent. Den tendens har ændret sig stærkt gennem årene med et foreløbigt højdepunkt på 35 % tilbage i 2016. I år det 40 år siden, at kvindernes maratonløb kom med på det internationale mesterskabsprogram, og det vil blive markeret med, at de tre VM-deltagere fra 1983 – Lone Dybdal, Mette Holm Hansen og førnævnte Kersti Jacobsen – i fællesskab trykker på startpistolen.