Københavns tilskuerfest kan blæse jyderne frem mod det danske mesterskab
30. april 2024

Både hos kvinder og herrer er der lagt op til jyske dueller om det danske mesterskab ved Copenhagen Marathon. Rutinen møder formstyrken. Men fælles for favoritterne er, at den særlige stemning i København kan give mentale vinger.

Fælles for alle 15.000 løbere ved Copenhagen Marathon er formentlig forventningen om at tage del i en folkefest gennem hovedstadens flade gader med historiske vartegn som baggrundstæppe. Men for et lille udsnit af dem, er der samtidig et dansk mesterskab i sigte.

Både Karen Ehrenreich fra Aarhus 1900 og Jacob Sommer Simonsen fra AGF Atletik møder op på Øster Allé med stift blik rettet mod at forsvare og genvinde mesterskabet og møde et udstrakt, gult mesterskabsbånd ved målstregen.

Begge mestre har Copenhagen Marathon som et af de helt store sæsonmål og ankommer med en formkurve, der rækker ud efter en gentagelse.

For 39-årige Karen Ehrenreich er det igen den bundsolide rutine og den veldrevne motor, der skal kværne hende frem til det niveau, hvor hun i 2023 først løb sin personlige rekord i 2:34:15 i Sevilla i februar, inden hun tog et sikkert dansk mesterskab i København under andre vejrforhold i 2:35:02.

AGF’s 27-årige Sara Schou Kristensen står umiddelbart helt fremme i rækken af udfordrere. Hurtigheden er bevist på kortere distancer, og i februar satte hun en ny dansk rekord på halvmaraton i Barcelona i 1:11:07. Tiden lover for, at Sara Schou Kristensen er på vej til at overføre hurtigheden til de længere distancer, og det bliver spændende at se, hvor langt det åbenlyse talent kan bære over 42,195 kilometer.

Fælles for både Ehrenreich og Kristensen er, at de kommer til København med frisk fartfornemmelse fra DM 10 km i benene. Her viste Sara Schou Kristensen sig med en femteplads mærkbart hurtigere end Ehrenreich på sjettepladsen. Begge blev dog slået af AGF’eren Carolien Millenaar, der indtog en bronzeplads. Også 27-årige Millenaar står klar til at udnytte mulighederne, hvis rutinen fejler på dagen. Men maraton er en helt anden disciplin, så der skal løbes både klogt og graves dybt hos udfordrerne.

Ny rekord skal følges med mesterskabet
Hos herrerne har Jacob Sommer Simonsen ikke lagt skjul på, at han kommer tilbage for både at vinde det danske mesterskab og sætte personlig rekord i 2 timer og 10 minutter eller derunder i et år, hvor OL-kvalifikation også kan være i spil.

Men der er mere med i pakken for den 29-årige aarhusianer med den smittende energi.

”Det er altid med en speciel følelse i kroppen, at jeg løber i Københavns gader. Stemningen er fed, og jeg har nogle af mine bedste oplevelser derfra. Sidste år vandt jeg DM på en varm dag, men selvom jeg smeltede i varmen, har jeg kun gode minder derfra,” siger Jacob Sommer Simonsen.

Han medgiver, at sæsonforberedelserne har været så fri for skader og forhindringer, at det giver løfter om en gentagelse af den præstation, der fik ham til at lette på kasketten på Øster Allé og smile sig over målstregen til velfortjent hyldest.

”Jeg har haft min bedste blok af træning nogensinde med 186 km om ugen i snit de seneste otte uger med flere gode træninger, der indikerer, at jeg har rykket mit niveau svarende til sidste maratonblok,” siger Simonsen.

Senest fejrede han det danske mesterskab på 10km i april ved at løbe mesterskabsrekord i tiden 28:58 og dermed afsløre, at han bliver svær at slå, selvom maratondistancen stadig er en ny rejse for ham. Ved den lejlighed kastede Simonsen en imaginær baseball op for at svinge armene med et ligeledes imaginært bat og slå et home run.

Men respekten for distancen og modstanderne gør, at publikum må vente og se, om der lejlighed og kræfter til den slags show den 5. maj. 

”Det dummeste og mest respektløse, man – efter min mening – kan gøre som sportsudøver er at undervurdere sine konkurrenter. Men ud fra, hvad jeg kan fornemme, er der ikke andre danske løbere, der har tænkt sig at jage 2.10. Det eneste, jeg IKKE har styr på, er en eventuel jubelscene. Skulle jeg være så heldig, at det bliver aktuelt at fejre noget, plejer det være spontant. Og det er sådan, det skal være,” siger Simonsen. 

Tilskuerfesten skal slette et mareridt
Men en rutineret modstander har ikke tænkt sig bare at løbe kontrolleret uden at have øje på mesterskabet. Viborg AM-løber Thijs Nijhuis har efter lang personlig kamp med stressfraktur i hoften og sygdom afblæst dette års OL-drøm, men igen sat kursen ind på at blive Danmarks bedste maratonløber.

Den taktisk snu og hurtige afslutter kommer direkte til København fra højdetræningslejr i Frankrig. Det sker med ambitioner om at blande sig helt fremme og genfinde noget af fordums styrke foran et publikum, som han kender godt fra blandt andet danske mesterskaber på halvmaraton-distancen. 

”Jeg forventer at kunne løbe med om det danske mesterskab, ” fastslår Nijhuis.  

Den lægeuddannede landmandssøn med de hollandske aner hviler med det faktum, at Jacob Sommer Simonsen er favorit og løber med både mulighed for OL-deltagelse som motivation og en hurtig maratontid på 2.11 i frisk erindring. Selv har han vristet skader af sig og varmet op med mere kontrollerede testløb på halv og helmaraton som optakt. 

”Men jeg er klar til at give ham kamp til stregen, og min form er bedre nu, end den var i hele 2023, og højden kommer helt sikkert til at hjælpe mig,” lyder det stålsat fra Nijhuis. 

Fælles for dem er det, at stemningen i København kan give dem den sidste ild til at åbne for et drømmeresultat. Thijs Nijhuis skal også slette et ærgerligt afbud i 2022 fra listen:

”Jeg var med til Copenhagen Marathon i 2022 og måtte desværre udgå, da jeg fik Covid-19 nogle uger inden. Så jeg er klar til at tage revanche og ser frem til at prøve den nye rute. Tilskuerne kender jeg fra især Copenhagen Half, og jeg ved, de kan hjælpe mig igennem, når det bliver hårdt. Publikum er altid fantastisk i København,” slutter Nijhuis. 


Medaljefavoritter:

Kvinder
Navn: Karen Ehrenreich (forsvarende mester)
Alder: 39 år
Klub: Aarhus 1900 Atletik og Løb
Nøgleresultat: Maraton 2:34:15 (2023 i Sevilla) 

Navn: Sara Schou Kristensen
Alder: 27 år
Klub: AGF Atletik
Nøgleresultat: Halvmaraton 1:11:07 (2024 i Barcelona) 

Udvalgte metalboblere
Carolien Millenaar, AGF Atletik
Stine Bækgaard Olsen, Team Meins RUNning
Stine Schønning, NBRO Running
Marie Mørch, Sparta Atletik & Løb

Mænd
Navn: Jacob Sommer Simonsen (forsvarende mester)
Alder: 28 år
Klub: AGF Atletik
Nøgleresultat: Maraton: 2:11:22 (2023 i Valencia).

Navn: Thijs Nijhuis
Alder: 31 år
Klub: Viborg AM

Nøgleresultat: Maraton: 2:10:57 (2020 i Sevilla). 

Udvalgte metalboblere
Martin Egebjerg Olesen, Sparta Atletik & Løb
Christian Birk Okkels, Hvidovre Atletik & Motion
Mark Olsen, Hvidovre Atletik & Motion
Henrik Holm, Sparta Atletik & Løb
Mathias Bräuner, AGF Atletik
Rasmus Dall-Hansen, Sparta Atletik & Løb